Tussen kerk en huiskamer

Een pijporgel bespelen is de droom van iedere organist. Maar niet iedere organist heeft dag en nacht beschikking over een pijporgel. De Johannus LiVE slaat een historische brug tussen de muzikale beleving van het klassieke

pijporgel en uw eigen huiskamer. Wat is de Johannus LiVE precies en wat maakt die verbinding tussen techniek en romantiek zo uniek?

 

Levensechte ervaring

De Johannus LiVE is een hoogwaardig digitaal orgel waarop u via samplesets tientallen internationale pijporgels kunt bespelen. De samplesets worden met een usb-stick in het orgel geladen. Elke usb-stick bevat de authentieke, professionele opnamen van

een specifiek internationaal pijporgel. Het geluid van de samples wordt afgespeeld volgens de hoogste normen voor digitale audio. Daarmee biedt de Johannus LiVE u de ervaring op een levensecht, bestaand pijporgel te spelen.

 

Vier posities per orgel

Dat authentieke en hoogwaardige geluid kan per sample vanuit vier verschillende posities in de kerk worden afgespeeld. In de eerste positie bevindt u zich op de orgelbank. De directe klankafstraling overheerst, de akoestiek is secundair. In de tweede positie zit u als luisteraar dicht bij het orgelfront.

De galm doet al een beetje mee, maar nog steeds gaat het primair om de klank. In de derde positie staat u middenin de kerk: klank en galm smelten samen als op een cd-opname. In de vierde positie bevindt u zich achterin de kerk, achter de galmstraal.

 

De organist staat centraal

Uniek aan de Johannus LiVE is dat u als organist helemaal centraal staat. Het geluid van de speakers wordt namelijk direct op uw oren afgestraald. De orgelklanken versmelten als het ware met de ruimte waarin het originele pijporgel zich bevindt.

Er is geen fantasie voor nodig om u te wanen achter de klavieren van monumentale pijporgels in beroemde kathedralen. Want theoretisch gezien zit u daar gewoon.

 

Dynamische dispositie

Elk register op de Johannus LiVE is voorzien van een klein dynamisch display, waardoor u moeiteloos kunt schakelen tussen de disposities van verschillende pijporgels. Ter illustratie: het register dat op het Cavaillé-Coll-orgel van de Église Notre-Dame d’Auteuil in Parijs een Prestant 4’ aanduidt, is op het Bätz-orgel in de Dom van Utrecht een Gemshoorn 4’.

Afhankelijk van welk orgel op dat moment wordt bespeeld, tonen de displays de betreffende dispositie. Registratie verloopt via bediening van de houten trekregisters, wat de speelervaring op hetzelfde niveau brengt als bespeling van het betreffende authentieke pijporgel.

 

Een volwaardig orgel

De combinatie van een fysieke dispositie met echte trekregisters en een authentiek, hoogwaardig geluid maken de Johannus LiVE tot een volwaardig orgel.

Een unieke geluidservaring volgens de hoogste normen van digitale audio én de mogelijkheid om tientallen levensechte pijporgels te bespelen, maken uw beleving compleet. De mooiste orgels ter wereld bespeelt u vanuit uw eigen huiskamer.

Bekijk HIER een overzicht van de verschillende samplesets

 

In een oogwenk van Utrecht naar Parijs

De Johannus LiVE is een volwaardig digitaal orgel dat gebruik maakt van samplesets. Een sampleset is niets anders dan een usb- stick waarop de professionele en authentieke opname staat van een levensecht pijporgel. 

 

 

Direct bespeelbaar

De hoogwaardige opnames zijn door audioprofessionals van Johannus zelf verzorgd. U koppelt de usb-stick aan de Johannus LiVE, die de dispositie van het betreffende pijporgel laadt. Zodra het volledige bestand is geüpload,

kunt u het pijporgel direct bespelen. In het kleine display dat zich boven elk houten trekregister bevindt, wordt de naam van elke afzonderlijke stem weergegeven. 

 

Vijf volledige orgels

In het orgel kunnen maar liefst vijf complete pijporgels worden opgeslagen. Dat betekent feitelijk dat u vijf usb-sticks met de volledige opnames naar het geheugen van de Johannus LiVE kunt kopiëren. Dat heeft als groot voordeel dat u moeiteloos tussen deze pijporgels kunt schakelen: u vliegt in een oogwenk van Parijs via Dresden naar Utrecht. 

Beschikt u over meer dan vijf samplesets, dan kunt u deze eenvoudig inladen en een reeds opgeslagen orgel overschrijven. Wilt u toch dat andere orgel weer bespelen, dan herhaalt u deze handeling. Alle opnamen van pijporgels zijn namelijk geborgd op de usb-stick. Op die manier kunt u met de Johannus LiVE eindeloos variëren.

 

Wisselende disposities

Op het moment dat u tussen twee opgeslagen samplesets in de Johannus LiVE schakelt, wisselen de disposities in de displays boven de trekregisters. Deze techniek betekent een doorbraak in de digitale orgelwereld. Door de invulling van de registers afhankelijk te maken van het specifieke pijporgel dat u bespeelt

(het display geeft per register de naam van de stem weer), fungeren de registers het ene moment als dispositie van de Domkerk van Utrecht en het volgende moment als de dispositie van de Hofkirche in Dresden. Met dezelfde trekregisters registreert u op die manier dus de verschillende disposities van tientallen pijporgels.  

 

Samples bestellen

Bij aanschaf van een Johannus LiVE ontvangt u standaard twee samplesets. Nieuwe opnames van pijporgels kunt u per stuk bestellen bij uw dealer. 

De sets zijn vergrendeld met een unieke code, waardoor ze uitsluitend op uw eigen orgel te gebruiken zijn.

Algemeen

Systeem DS-Core
Klavieren 3
Registers Maximaal 50
Dynamische registers
Authentieke pijporgels Max. 5 direct toegankelijk
USB-poort voor uploaden orgels
Unieke luisterposities 4
 

Meubel

Afmetingen

Hoogte 180 cm
Breedte 160 cm
Diepte (exclusief pedaal) 65 cm
Diepte (inclusief pedaal)

103 cm

 

Afwerking

8 standaard beitskleuren op eiken
 

Lessenaar

Geïntegreerde houten lessenaar
 

Klavieren

Kunststof met houten kern
Hout (ebben/eiken) met houten kern optie
 

Zweltreden

Houten zweltreden 2
 

Voetpistons

Messing voetpistons optie
 

Pedaal

30-tonig recht met zwarte boventoetsen
30-tonig concaaf met zwarte boventoetsen optie
30-tonig raco met zwarte boventoetsen optie
 

Bank

Design bank
In hoogte verstelbare bank optie
 

Externe aansluitingen

MIDI (IN, MOD-out, SEQ-out)
Aux-in
Aux-out
Hoofdtelefoon

 

Audio

Audio systeem 8.1
Surround kanalen 4
Audio besturing DEA II™
Near Field Front Audio kanalen 4
 

Galmsysteem

LIVEreverb II™
Sampled Listenings Positions
 

Eindversterkers

Full-range versterkers (80 Watt) 8
Sublaag versterker (170 Watt) 1
 

Geluidsweergave

Luidsprekers 9
Hoofdtelefoon/ Aux-out Johannus Pure Audio™
 

Functies

Bedienbare functies

o (recall/cancel)
MENU (Johannus Menu)
TRANS. (Transpositeur)
VOL. (Orgel volume)
CF (Cantus Firmus)
MB (Manuaal Bas)
CR (Crescendo)
HR+ (Hand Registratie)
HR (Hand Registratie)
S/S (Generaal Zwel)
CONS. FRONT, CENTER, REAR (Luister Posities)
RO (Tongwerken Af)
Koppels
Tremulanten
 

Setzer geheugen

Banken 250 (50 x 5 orgels)
Geheugenplaatsen per bank 8
Presets (PP-P-MF-F-FF-T+PL),
programmeerbaar
 

Johannus Menu functies

Galm volume
Stemtoonhoogte
Stemmingen
Upload orgel
Orgelinstellingen
Systeeminstellingen
 

Zweltreden

PEPC™ (programmeerbare
zwelpedaal configuratie)
Generaal Crescendo (via PEPC™)
 

Diversen

Blaasbalg simulator
Authentic Tuning
LiveTune™
Voorspraak dynamiek
Virtual Pipe Positioning
3D Division Positioning
 

• = standaard    - = niet mogelijk

 

 

 

 

 

 

Download HIER de prospectus van de Johannus Live

 

 

Download HIER de prijslijst van de Johannus Live 2T

 

 

Bekijk HIER de verschillende samplesets

 

Audio: Kroont Hem met gouden kroon (André van Vliet) (Sampleset: Groningen)